Jullängtan tidigt i år

God morgon!
I går hade vi en riktig slödag. Robbin var uppe tidigt men jag och Max sov till närmare elva. Nu när höstprylar och damm försvunnit så kunde jag inte hålla mig från att plocka fram lite julkänsla. Jullådan har inte kommit in än, bara dessa ljus, kransen bakom och så en "julkorg" till balkongen. Lite tidigt, men jag kan inte hålla mig.

I bokhyllan har jag en bunt med inredningstidngar från olika årstider som jag både köpt och fått genom åren, och nu tog jag fram några av dem som är vintriga och lite juliga. En del är flera år gamla, men vad gör det? Det skrivs i stort sett samma sak varje år, det är bilderna som varierar lite men även de är snarlika.

 Är det inte lite sjukt med allt egentligen? Allt vi bara bestämt? På julen ska vi hugga ner granar, ta in dem och hänga krimskrams i och det är bara på vintern vi ska ha röda ljus och glitter och på påsk målar vi ägg och under hösten förvandlas vi till spöken och blir deprimerade. Det är bra lustigt med allt. Och så här gör vi år ut år in utan att ifrågasätta. Det är bara så här vi gör. 

Jag brukar ofta fundera på hur vår tid nu skulle kunna ha sett ut. Pengar liksom.. vem kom på det? Handla med små runda platta saker och sedlar. Vem bestämde att guld är värdefullt? Skaka hand.. niga, hänga upp tyg i fönstret, bygga fyrkantiga hus, färglösa lägenheter, bygga flera våningar, fönster! Och balkong ska vi ha. Tänk om alla hus var runda och regnbågsfärgade? Utan fönster? Eller låg under marken? Varför har vi slips? Stringtrosor? Varför en klack på skorna? Varför har vi skolplikt? Varför ser alla år så lika ut? Varför har vi ens år? Hur hade jag gjort annorlunda om jag hade fått skapa själv? Allt är bra konstigt egentligen. Tur att jag ändå gillar julen. Det är tack vare alla färger och allt glitter! 
 

Hem & trädgård | |
Upp